Mindful Rich Love - Kærlighedens 5 sprog

Mindful Rich Love - Kærlighedens 5 sprog - Gary Chapman

Kærlighedens 5 sprog af Gary Chapman

Et virkelig vigtigt, og meget praktisk redskab til et succesfuldt parforhold er ”Kærlighedens 5 sprog”, skrevet af den amerikanske par terapeut og forfatter Gary Chapman. Hans første bog om emnet kom i 1992 og er oversat til 49 sprog.

Ifølge bogen “Kærlighedens 5 sprog” findes der 5 måder/sprog at udtrykke og opfatte kærlighed på:

  1. Anerkendende/værdsættende ord
  2. Tid til hinanden/kvalitetstid sammen
  3. Fysisk berøring
  4. At modtage gaver
  5. Tjenester

Hvis du øver dig i at udtrykke dig på alle 5 sprog, med dertilhørende dialekter, og vide overfor hvem du skal anvende hvilke sprog, så kan vi garantere dig succes! Ikke bare i kærlighedsslivet, men også overfor familie, venner, børn og sågar dine kollegaer og dit netværk.

Kend og anvend dit og din partners primære kærlighedssprog

Savner du eksempelvis at din partner siger ”Jeg elsker dig”? Eller har du en partner der ofte siger det, men du synes sjældent at det virker autentisk, fordi det ikke er understøttet af bestemte handlinger? I virkeligheden kan det være, at I begge føler stor kærlighed til den anden. I har blot vidt forskellige måder at udtrykke den på, og ligeså forskellige måder at føle jer anerkendt og elsket på. For nogle er det måske vigtigst med fysisk berøring, imens det igen for andre er vigtigst med gaver eller tjenester.

Mange ønsker sig alle fem ting i en eller anden udstrækning, men der er meget stor forskel på hvordan mennesker vægter dem op imod hinanden, og hvad det nærmere betyder i konkrete handlinger. For nogle betyder et sprog virkelig meget, imens et andet sprog er næsten ligegyldigt. På den måde kan man tale forbi hinanden, selvom man har de allerbedste intentioner.

Det er ligeså vigtigt at fylde på kærlighedstanken i et parforhold, som det er at fylde olie på bilen. Det er det, der holder passionen kørende i dit parforhold.

Når vi ikke bliver fyldt op, eller formår at imødekomme vores kærligheds- eller anerkendelsesbehov, så har vi manglende overskud og bliver lettere irritable, kede af det, stresset og frustreret over de små dagligdags ting. Det kan også være at vores sexlyst udebliver, vi kommunikerer dårligere eller reagerer kraftigere end vi ellers ville gøre. Det kan f.eks. være, at du bliver mere indadvendt og ikke gider høre om alt hvad din partner har oplevet i løbet af en dag, eller at du bliver irriteret over at toiletbrættet ikke er slået ned. Når vi er meget forelskede i starten af parforholdet, er vi yderst tolerante overfor den anden parts små særheder. Den samme tolerancetærskel kan altså nås, hvis du kontinuerligt arbejder med at fylde din egen og din partners kærlighedstank.

Test dig selv

Tag testen og find dit eget og din partners primære kærlighedssprog. Foretrækker du/I fysisk berøring, anerkendende ord, kvalitetstid sammen, tjenester eller gaver? Har I samme primære sprog? Er I gode til at forstå hinanden?

Start testen her på dansk her (generel test for alle baseret på single testen)

Start testen her på engelsk her (vælg om du er i parforhold, single eller tager den sammen med et barn)

Når I er blevet klogere på jeres foretrukne sprog, kan I hver for sig eller sammen arbejde med, at finde jeres foretrukne dialekter indenfor sproget, samt finde ud af hvordan I vil håndtere jeres blinde vinkler (hvis jeres sprog ikke er ens).

Mindful Rich Love

Lidt mere om ‘Kærlighedens 5 sprog’

Anerkendende/værdsættende ord

Hvis dig og/eller din partner scorer højest på anerkendende/værdsættende ord, så kan I med fordel skrue op for ros, opmuntrende, venlige og ydmyge ord. Ligeså vigtigt er det at skrue ned for bebrejdelser, kritik og skænderier idet de på det følelsesmæssige plan kan oversættes til “Jeg elsker dig ikke”.

Tid til hinanden/kvalitetstid sammen

Hvis dig og/eller din partner scorer højest på tid til hinanden, så giver det mening at få sat tid af i kalenderen løbende. Nogen gange nogle timer og nogen gange en hel weekend. I hverdagen kan det også blot være 15-30 minutter hvor I prøver at være nærværende sammen. Det er også vigtigt at få en dialog om hvad kvalitetstid er for jer hver især.

Fysisk berøring

I nutidens samfund tales der rigtig meget om sex, og der ligger næsten et pres om at man altid skal have lyst til sex. Samtidig har en travl hverdag, stress og manglende nærvær en ugunstig indflydelse på sexlysten. Men fysisk berøring behøver jo ikke kun være sex. Bliv kreativ med hensyn til typer af fysisk berøring og kommuniker hvad du kan lide og drømmer om. Spørg din partner hvad han/hun drømmer om.

At modtage gaver

Udfordringen ved gaver er at det ofte er tanken bag gaven der betyder noget. Det gør det særligt svært idet man sjældent er tankelæser. Det gælder derfor om at gøre sig umage med, at finde ud af hvad ens elskede sætter pris på, og finde ud af ønsker løbende.

Tjenester

Tjenester kræver tanke, planlægning, tid, kræfter og energi. Hvis man gør det på en kærlig og positiv måde kan de være et udtryk for kærlighed, med mindre det blot bliver vaner. Det der er virkelig vigtigt at vide om tjenester er følgende. Hvis man anvender tjenester som et udtryk for kærlighed, så skal det være en tjeneste den anden part ønsker sig, og udført på den måde modtageren ønsker sig det. Ellers vil det ikke være et udtryk for kærlighed.

Blinde vinkler

Hvis du har nul eller meget få point på et af sprogene, er der en chance for at du ikke naturligt taler dette sprog. Gør dig umage med at lære sproget – især hvis det er din partners vigtigste kærlighedssprog.

Hvis du vil vide mere…

Tag et personligt coachingforløb eller et kursus, hvor du får ideer og øvelser du kan arbejde med, så du og din eventuelle partner bliver rigtig gode og kreative til at tale kærlighedens 5 sprog.

Hvis du er single bliver du bevidst om hvad du med fordel kan spørge ind til, når du er på date med en potentiel partner.

Du kan også blive bedre til at vise dig selv kærlighed med kærlighedens 5 sprog.

Ring til Lise på 22234302, hvis du vil booke et foredrag, kursus eller en coaching session omkring ‘Kærlighedens 5 sprog’

Vidste du at du også kan booke et foredrag til et bryllup eller polterabend?

Skriv til os og hør nærmere om Kærlighedens 5 sprog